Op de koffie bij...

de misdienaars van Kelpen-Oler


Wij kunnen niet zonder vrijwilligers! Daarom lijkt het ons leuk om op zijn tijd eens bij iemand van onze vrijwillers op de koffie te gaan voor een mooi gesprek.

 

Deze keer ben ik op bezoek bij de misdienaars van Kelpen-Oler, te weten Tessa Naus, Anique Verheijen en Gijs Schiffelers. Alle drie leerlingen van groep 8, die na de zomervakantie naar de brugklas zullen gaan. Ik heb een lekker kopje koffie gekregen, maar de jeugd kiest voor een glas water. En er staan heerlijke brownies op tafel! Het is zaterdagochtend 9 uur, dus ik heb allereerst de misdienaars een compliment gegeven dat ze op de vrije zaterdag zo vroeg aanwezig wilden zijn. Maar ja, Anique moet later die ochtend nog gaan voetballen, dus het móest wel op tijd!

Misschien willen jullie je even verder voorstellen aan de mensen die dit lezen?

Gijs houdt van gamen, naar buiten gaan, en gaat graag naar Ko Kids. Anique houdt zich naast school bezig met drummen, voetbal (DFO JO-13) en taekwondo. En Tessa is enthousiast wedstrijdzwemster in Nederweert, ze is net gestopt bij Dansgarde de Kujelvlökskes. Gijs en Anique gaan na groep 8 naar de HAVO van SG St. Ursula in Horn, en Tessa naar VMBO-GT van SG. St. Ursula in Heythuysen. De dames geven aan dan ook te willen stoppen met dienen, maar Gijs is er nog niet helemaal over uit.

Een vraag die natuurlijk als eerste in me opkomt is: waarom zijn jullie eigenlijk misdienaar geworden?

Alle aanstaande communicanten hebben voorafgaand aan de eerste H. Communie een keer ’proefgedraaid’ als misdienaar. We praten nu over 4 jaar geleden. Tessa en Gijs zijn na dit proefdraaien gebleven, Anique was vóór haar Communie al misdienaar, samen met haar oudere zusje.

Kunnen jullie je nog de eerste keer herinneren?

Ze zijn het er alle drie over eens: het was best spannend, maar inmiddels is het ook alweer vier jaar geleden, dus heel veel weten ze er niet meer van. 

Wat vind jij het leukste aan misdienen?

Voor Gijs is dat het rinkelen met de belletjes, voor Anique en Tessa is het toch echt de gong.

Met b.v. Sinterklaas en Kerst is er meestal een aardigheidje voor de misdienaars, en normaal gesproken is er jaarlijks een uitstapje, ook met de misdienaars van de andere kerken, b.v. naar Toverland. Maar natuurlijk heeft dat in de Corona-jaren niet door kunnen gaan.

Wat hebben jullie als misdienaar eigenlijk aan?

Iedere misdienaar draagt een toog, heeft een kruisje om de nek en een koord om het middel. De misdienaars moeten ongeveer 10 min. voor de mis aanwezig zijn om zich aan te kleden. De koster zorgt ervoor dat alles voor de mis wordt klaargezet. Maar na de mis blijven de misdienaars de koster meestal helpen bij het opruimen en mogen ze de kaarsjes uitblazen. De missen zijn tegenwoordig in deze koudere periode in de zijkapel, niet in de grote kerk. Maar straks, als het beter weer is (en dus minder koud in de kerk) gaan de missen weer terug naar de grote kerk.

Is er wel eens iets misgegaan tijdens het dienen?

Gijs vertelt dat hij een keer met zijn voet in de toog is blijven hangen en bijna viel, maar het ging gelukkig net goed. Tessa en Anique hebben een keer eerst de wijn en het water naar het altaar gebracht, vóór pastoor de kelk had. Pastoor zei toen zachtjes: ‘En wáár moet ik de wijn in doen?’

Er zijn tegenwoordig niet meer zoveel mensen in de kerk. Wat vinden jullie daarvan?

Ze vinden het wel jammer. Eén keer waren het er zó weinig (bovendien was pastoor toen ziek en moest de mis door iemand anders gedaan worden), dat er in onderling overleg met de aanwezigen is besloten om de mis niet door te laten gaan. Er is nog maar eens in de 2 weken een mis op de zaterdag en 6 x per jaar een bijeenkomst in het kader van de Pastorale Ontmoeting. De eerstvolgende vindt plaats op za. 6 mei a.s. om 18.00 uur. En nu is pastoor natuurlijk ziek, maar meestal hadden de misdienaars al met emeritus deken Willemssen te maken.

En dan gaat de kerk van Kelpen-Oler helemaal sluiten. Hoe zal dat zijn?

Het is echt een raar idee dat er straks misschien mensen in de kerk gaan wonen. Maar in die kerk hebben we dan toch mooi mogen dienen!