Op de koffie bij...Stefan Bongers


Wij kunnen niet zonder vrijwilligers! Daarom lijkt het ons leuk om op zijn tijd eens bij iemand van onze vrijwillers op de koffie te gaan voor een mooi gesprek.

Stefan, drink jij überhaupt wel koffie?

’Nee, ik drink echt geen koffie, daar bedank ik hartelijk voor!’

Met jouw 20 jaar ben je de jongste ’volwassen’ vrijwilliger in de kerk van Heythuysen. Wil je hier iets over vertellen?

’Na mijn H. Communie ben ik als misdienaar ’blijven hangen’. Mijn moeder ging altijd op zaterdagavond naar de kerk, en dan gingen wij mee. En ik vond het veel leuker om dan als misdienaar bezig te kunnen zijn, dan om naast mijn moeder in de kerkbank te zitten. Nicole, mijn zus, was al misdienaar, dus ik wist er al een beetje van. Toen ik jaren later ’afzwaaide’ als misdienaar, ben ik tijdens de kerkelijke feestdagen actief gebleven als acoliet. En dat doe ik nog steeds.‘

En sinds een tijdje is daar dus een nieuwe dimensie als kerk-vrijwilliger aan toegevoegd.

’Ja, een tijd geleden kwam dhr. Jean Leveau bij ons in de bakkerij. Hij vroeg me of ik zou willen aansluiten als suppoost, en ik zei ’ja’. Want als ik kán helpen, dan doe ik dat graag. Ik ben m.n. suppoost als mijn vader staat ingeroosterd om de livestream te verzorgen. Ik heb de eerste keer samen met een collega-suppoost een dienst gedraaid, maar de eerstvolgende keer mocht ik het alleen doen. Maar dat ging goed, hoor! Het was het einde van de Corona-periode, dus ik moest bij de mensen de handen ontsmetten bij binnenkomst en de mensen naar hun plaats begeleiden. Maar dat hoeft nu niet meer. Ik zorg als suppoost voor de ontvangst van de mensen, deel de misboekjes uit en verzorg de collecte. En na afloop van de mis maak ik netjes de buitendeur weer open, en dan zit mijn taak er alweer op.’

Wat vind je ervan dat jij daar als jonge vent staat?

’Ik vind het fijn om op deze manier te kunnen helpen, en het zorgt natuurlijk voor wat verjonging. Maar ik ben niet meer heel vaak in Limburg. Op dit moment werk ik wel nog in de bakkerij, maar ik werk ook op Schiphol. Ik volg de studie ’Aviation Engineering’ (luchtvaart-technologie), en zit nu in mijn 3e jaar. Ik heb nog 1,5 jaar te gaan. Ik heb ervoor gekozen om een half jaar werkervaring op te doen, en nu mag ik 33 uur per week op Schiphol werken. Ik heb nog geen stage gehad, dus ik vind dit wel mooi. Deze ’volwassen’ baan is echt heel interessant, en het valt me op dat mijn collega’s alle moeite doen om mij wegwijs te maken. Daarnaast ben ik, zij het niet heel regelmatig, als vrijwilliger te zien in Lelystad bij Fokker Four, waar ik help bij het onderhoud aan kleinere vliegtuigen. Dus in mijn vrijwilligerswerk in de kerk word ik nu wel enigszins beperkt door de grote afstand.’ 

Blijven we jou wel zien als suppoost?

’Elke vrijdag probeer in mee te eten bij mijn oma in Heythuysen, maar ik merk dat dat steeds lastiger wordt door mijn werk op Schiphol. Bovendien probeer ik elke vrijdag nog te gaan judo-en in Heythuysen. Nu ben ik nog student, dus is reizen via mijn studenten-OV goed te doen, maar of ik in de toekomst elk weekend naar Limburg blijf komen betwijfel ik, want zeker qua reiskosten is het echt niet meer grappig. Maar, als het éven kan, dan ben ik er!’.