Op de koffie bij...

De dames van de bloemsiergroep uit Heythuysen


Wij kunnen niet zonder vrijwilligers! Daarom lijkt het ons leuk om op zijn tijd eens bij iemand van onze vrijwillers op de koffie te gaan voor een mooi gesprek.

Het is 29 februari, en het zou een afspraak zijn met de voltallige groep, maar helaas moest één dame, mw. Maria Mennen, zich op het laatste moment afmelden vanwege een privé-aangelegenheid. Maar de honneurs zijn vakkundig waargenomen door haar ’collega’s’ Liesbeth Schroen, Annie Janssen en Liesbeth Brandt, de bloemsiergroep binnen de H. Nicolaaskerk te Heythuysen. En hoewel het nu Vastentijd is, en er in deze periode normaal gesproken geen bloemstukken op en om het altaar en elders in de kerk te zien zijn om de soberheid en boetedoening in deze periode te benadrukken, zijn de dames druk bezig in de oude sacristie: een en ander heeft duidelijk te maken met de Presentatieviering van pastoor Lipsch en kapelaan Rajan, die op zondag 03-03-24 zal plaatsvinden. Zodoende dat er qua bloemversiering een oogje wordt dichtgeknepen, en er op die zondag 03-03, ondanks deze Vastentijd, prachtige bloemstukken in de kerk van Heythuysen bewonderd kunnen worden. Dus er wordt hard gewerkt: geen tijd voor koffie…

Maria Mennen

Naast het bloemsierwerk dat Maria regelmatig doet voor de H. Nicolaaskerk in Heythuysen, is Maria actief vrijwilligster in Zorgcentrum Beek en Bos.

 

Liesbeth Schroen

Liesbeth is in 1987 ook al een tijdje actief geweest in de bloemsiergroep, vlak nadat ze haar opleiding Bloemschikken had afgerond. Ze heeft die draad weer opgepakt in 2012. U kunt Liesbeth ook kennen vanuit de Rouwbegeleiding, een taak die ze vanwege tijdnood helaas heeft moeten neerleggen. Wél geeft Liesbeth aan dat ze beschikbaar is voor een taak bij Stervensbegeleiding, mocht hier vraag naar zijn. Liesbeth heeft actief meegedaan in de organisatie en totstandkoming van Zinspiratie, en is actief lid van het Gemengd Kerkelijk Zangkoor, en is cantor/harpiste.

 

Annie Janssen

Sinds 2014 is Annie betrokken bij de Rouwbegeleiding. Annie probeert de cliënt door middel van gesprekken te helpen bij zijn of haar eigen rouwverwerking. Vaak is er een overlapping met de mantelzorg-begeleiding waarvoor zij via Synthese te benaderen is, en tevens doet ze bij Synthese ook andere activiteiten zoals bijvoorbeeld ’de dag van de Mantelzorger’. Voor de ontspanning heeft Annie zich in 2016 aangesloten bij de bloemsiergroep. Wat ze met veel plezier doet en wat inderdaad voor veel ontspanning zorgt.

 

Liesbeth Brandt

Liesbeth is in 2023 toegetreden tot de bloemsiergroep. ’Niet omdat ik het zelf zo goed kan, maar omdat ik het mooi vind om samen met anderen met bloemen bezig te zijn. Daar word ik telkens weer vrolijk van!’

 

Waarom hebben jullie nu juist gekozen voor het bloemschikken?

In het algemeen mag geconcludeerd worden dat deze dames het heel mooi vinden dat zij eraan mogen meewerken om de levende natuur zichtbaar te maken in de kerk. Vroeger waren er alleen maar bloemstukken op de daarvoor geijkte plekken. Sinds we steeds meer te maken krijgen met hete zomers, staan er ook blijvende planten in de kerk: mooi, maar belangrijker nog: ook heel duurzaam.

 

Hoe houden jullie de staat van de bloemen in de kerk bij?

Er is elke week één dame die even naar alle bloemen en planten kijkt, en deze verzorgt. Mocht er e.e.a. vernieuwd moeten worden, dan wordt dat meestal door minimaal twee dames gedaan. Bij de belangrijkste kerkelijke feestdagen wordt er vaak met z’n vieren gewerkt.

 

Op welke manier vindt de keuze voor bepaalde bloemen plaats?

Er wordt natuurlijk het liefst gewerkt met bloemen die lang houdbaar zijn, zoals de chrysant en de gerbera. Rozen worden ook regelmatig gebruikt. Ook lelies horen in dit rijtje thuis. Toen pastoor Vankan nog in Heythuysen was, waren er geen lelies te bewonderen in de bloemstukken, omdat pastoor Vankan daar allergisch voor bleek te zijn. Natuurlijk werd hier altijd graag rekening mee gehouden. Maar nu mogen de lelies weer! Het groen dat bij de snijbloemen gebruikt wordt, komt vaak uit de eigen tuinen van de dames. Uiteraard wordt er bij het maken van de bloemstukken ook rekening gehouden met de kerkelijke feestdagen: bij Pinksteren horen rode bloemen, bij Pasen witte en gele, en bij kerst worden rode en witte bloemen gebruikt.

 

Waar zouden jullie dit interview mee willen eindigen?

Iedereen kent wel de reclame-slogan ’Bloemen houden van mensen, haal ze in huis!’. Het sámen werken met bloemen en groen maakt ons vrolijk, en geeft het echte gemeenschapsgevoel weer. En het is ook fijn als priesters en kerkgangers van onze creaties mogen genieten. Enne… dat kopje koffie hou je wel tegoed!