Op de koffie bij.....Jos van Rooij


Wij kunnen niet zonder vrijwilligers! Daarom lijkt het ons leuk om op zijn tijd eens bij iemand van onze vrijwillers op de koffie te gaan voor een mooi gesprek.

Zou u zichzelf eens willen voorstellen?

Ik ben in 1943 geboren in Eindhoven, heb daarna in Best gewoond, en toen ik ruim 7 jaar was is ons gezin naar Grathem verhuisd. Na de diensttijd heb ik als vrachtwagenchauffeur in de sluizen-wereld gewerkt. En in 1978 ben ik in de facilitaire dienst terecht gekomen op Daelzicht, en later in de 3-ploegendienst aan de receptie. Omdat ik telkens na 10 dagen werken 4 dagen vrij had, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen op het kerkhof in Grathem. Ook heb ik 40 jaar gezongen in het kerkkoor, prachtig om te doen met een mooie groep mensen. Wat betreft het werk op het kerkhof, dat doe ik nog steeds, met veel plezier.

Vrijwilliger op het kerkhof, dan bent u in de loop van de jaren waarschijnlijk van alles tegengekomen.

Vroeger werden de mensen natuurlijk veel meer begraven, tegenwoordig worden mensen meer gecremeerd. Ik heb ook de avondwakes verzorgd, en heb contact gehad met de nabestaanden. Maar dat doe ik nu niet meer. Gelukkig heb ik het nooit meegemaakt dat er iets vernield is op het kerkhof. Er zijn wel eens ooit bloemen weggenomen. Als na Allerheiligen en Allerzielen de chrysanten van de graven door de familieleden worden weggegooid, haal ik ze altijd uit de container, en poot ze elk jaar keurig op een rij. Jammer om zomaar weg te gooien, toch? Het ’grappigste’ wat ik ooit ben tegengekomen op het kerkhof, was een zerk met daarop als overlijdensdatum 31 april. Geen mens die dat ooit was opgevallen… 

Hoeveel uur per week bent u ’in het groen’ bezig?

Eigenlijk elke dag wel een paar uur, want wat groeit moet je bijhouden. Ik snoei, ik pluk, en ik onderhoud. We zijn met 2 of 3 personen die dit werk doen. Als er een begrafenis is roepen we de hulp in van nog eens 3 extra mensen. De graven worden hier namelijk altijd met de schep gegraven, maar daar hebben we toch graag iets jongere mensen bij, dat snapt u. En in de winter bestond de kans dat er water vanuit de beek in een graf liep. En dat probeerden we dan weer op te lossen. Er is achter de pastorie ook een moestuin, die natuurlijk ook bijgehouden moet worden. Een dezer dagen moet de 100 m lange laurierhaag weer gesnoeid worden, en wat er wordt afgehaald moet natuurlijk ook weer opgeruimd worden.

Als ik het goed begrijp bent u niet alleen actief rondom de kerk, maar ook in de kerk. Wat doet u zoal?

Ik ben koster en daarnaast ook af en toe acoliet, zij het alleen bij begrafenissen. Misdienaars hebben we helaas niet meer, dus dat lossen we dan maar weer op een andere manier op. De kerk is in de loop van de tijd uiteraard wel veel veranderd. Pastoor is natuurlijk pastoor in 5 parochies, dus hij moet zijn aandacht verdelen. Het kerkbezoek loopt terug, maar ik ben blij dat de kerk van Grathem onder de Monumentenzorg valt, zodat sluiting niet aan de orde is.

Hoe lang wilt u nog doorgaan als vrijwilliger?   

O, ik pieker er nog niet over om te stoppen. Het geeft mij heel veel voldoening, en een goede dagbesteding. En ik ben iemand die doorgaat tot een karweitje klaar is. Dus ze gaan me hier nog lang zien!