Heythuysen


Veel info over de kerk van Heythuysen vindt u hier, op de website Kerkgebouwen in Limburg.

 

 


Het hoofdaltaar van de Nicolaaskerk

Een stukje geschiedenis over ons hoofdaltaar in de H. Nicolaaskerk.

 

Via Dhr. Sander van Daal zijn we meer aan de weet gekomen over de geschiedenis van ons hoofdaltaar. We weten dat het in 1958 door deken Geurts is aangekocht van de kathedraal Roermond voor fl 750,-. Hij heeft toen de polychromie laten verwijderen. Het altaar is gesigneerd fa. Oor en gedateerd 1900.

Uit krantenartikelen uit +/- 1900 heeft Sander van Daal de volgende informatie verstrekt: 

Het altaar is midden 1900 in de kathedraal geplaatst en is een ontwerp van Jacques Oor. De polychromie is aangebracht door H. Holtmann uit Kevelaer. Het altaar is geschonken door de Roermondse familie Corsten.

De vleugeldeuren zijn van te voren tentoongesteld in vitrines van G.Pisters te Roermond.

De drie heiligen van St. Odilienberg (Wiro, Plechelmus en Otger) werden indertijd in deze streek zeer vereerd, Waarschijnlijk heeft men daarom in de kathedraal een altaar geplaatst gewijd aan deze heiligen. Mogelijk heeft de schenker daarbij ook nog een vinger in de pap gehad. Nu is nog een groot glas-in-lood-raam in de kathedraal gewijd aan deze drie heiligen.

Oorspronkelijk stonden links en rechts tegen de zijkanten van het altaar, achter de vleugels, beelden van Petrus en Paulus. Als de vleugels dichtgeklapt werden kwamen de beelden te voorschijn. Dat is op oude foto’s te zien. Deze beelden staan heden ten dage in de doopkapel van de kathedraal te Roermond. Ze zijn ook ontdaan van de polychromie.

Ook is te zien dat op de achterkanten van de vleugels schilderingen waren aangebracht, de achterkanten zijn nu voorzien van paarse doeken. Over deze schilderingen is tot heden niets bekend.

Van het middendeel van de toenmalige marmeren altaartafel is een zijaltaar gemaakt in de rechter beuk van de kathedraal. Het linker en rechter deel van het altaar liggen nog in de kathedraal in een werkkast.

Met dank aan de Dhr. Jacques Beelen en Dhr. Sander van Daal.

 

Lees hier onderstaand artikel uit Rondom Leudal 165,


Vervanging muur oude kerkhof

Hier krijgt u een indruk van de vervanging van de muur van het oude kerkhof, gelegen langs het pad naar het Credozaaltje