Koren


Vanaf september 2021 worden de kerkkoren binnen ons cluster gereorganiseerd. Er zullen in totaal 4 vocale ensembles zijn:

Gemengd Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia Heythuysen

Dit koor zal in zijn oorspronkelijke vorm blijven bestaan. Het koor repeteert op vrijdagavond van 19.30 tot 21.00 u in de kerk te Heythuysen. Thuisbasis is Heythuysen maar bij bepaalde gelegenheden zal het koor ook in andere parochies optreden. De muzikale leiding is in handen van Luc Jakobs. Het koor wordt aan het orgel begeleid door Petra van der Aart. 

 

Gregoriaanse Schola

Dit ensemble verzorgt de Gregoriaanse missen. Het repeteert op vrijdagavond van 19.00 tot 19.30 u in de kerk te Heythuysen. Het koor staat onder leiding van Luc Jakobs

Clusterkoor

Deze groep is nieuw gevormd uit leden van verschillende koren binnen ons cluster. Het koor zal vieringen opluisteren binnen het hele cluster. De repetities zijn op dinsdagavond van 18.30 tot 20.30 u in Baexheimerhof te Baexem of in de kerk aldaar. Dirigente is Marij Berkers.

Rouw- en Trouwkoor

Voor deze groep zal een iets andere invulling gezocht worden. Tevens streven we naar een andere naam voor het koor. De repetities zijn ergens tussen 18.30 en 20.30 u in Baexheimerhof te Baexem of in de kerk aldaar. De muzikale leiding is in handen van Marij Berkers.

Heeft u interesse om te komen zingen in een of meerdere ensembles van ons cluster, loop gerust eens binnen bij een repetitie of neem contact op met een van hieronder genoemde dirigenten. U bent van harte welkom!

Luc Jakobs

Marij Berkers


Luister


Meerstemmige muziek

Ave Maria - Giacomo Fogliano

Luister hier naar het Ave Maria van de Italiaanse componist Giacomo Fogliano.  Fogliano is een redelijk onbekende componist uit de vijftiende eeuw. Hij was werkzaam in Modena en schreef veel zogenaamde frottola's, luchtige wereldlijke werken. Maar als organist van de kathedraal aldaar schreef hij ook religieuze werken waarvan dit Ave Maria een prachtig voorbeeld is. Het is geschreven in de polyfone renaissancestijl, met veel imitaties in alle stemmen. Het stuk kent enkele prachtig verstilde passages die het echt laten klinken als een gebed. Een onbekend pareltje! De opname is gemaakt tijdens de communie dus er is wat gestommel hoorbaar maar dat belet niet van de muziek te genieten. 

Uitvoerenden: Vocaal septet Capella o.l.v. Luc Jakobs  Opname: 13 mei 2021

 


Exsultate Justi - Lodovico da Viadana

 

Een jubelend stuk van de Italiaanse renaissancecomponist Lodovico da Viadana. Hij was monnik en componist en is als musicus in verschillende Italiaanse steden actief geweest. De tekst van dit levendige werk is gebaseerd op psalm 33: Juicht, rechtvaardigen, voor de Heer.

Uitvoerenden: Vocaal septet Capella o.l.v. Luc Jakobs  Opname: 4 juli 2021

 


Agnus Dei - Luc Jakobs

Luc componeerde dit Agnus Dei in de stijl van de gezangen van Taizé. In het dorp Taizé in het Franse Bourgondië is een zeer bekende oecomenische kerkgemeenschap gevestigd die vooral door veel jongeren wordt bezocht. De vieringen worden gekenmerkt door een grote aandacht voor meditatie en samenzang. De verstilling van de Taizévieringen spreekt uit deze zetting van het Agnus Dei.

In ons cluster worden ook regelmatig Taizévieringen gehouden. Voor meer info hierover, klik hier.

Uitvoerenden: Vocaal septet Capella o.l.v. Luc Jakobs  Opname: 20 oktober 2020 

 

Gregoriaans

Spiritus Domini, introïtus van Pinksteren

Luister hier naar het prachtige Gregoriaanse introïtus van Pinksteren "Spiritus Domini". Het Introïtus is een intredezang, gezongen aan het begin van de mis.                                                                                                           

Uitvoerenden: Enkele leden van de Gregoriaanse Schola Heythuysen o.l.v. Luc Jakobs                                Opname: 23 mei 2021

 


Hymne Pange Lingua

De Gregoriaanse hymne Pange Lingua wordt met Witte Donderdag en Sacramentsdag gezongen. Gregoriaanse gezangen zijn zo oud, dat we de componist ervan meestal niet kennen. Deze hymne is echter gemaakt door Thomas van Aquino, een 13de eeuws priester en filosoof. De laatste twee strofen zijn bekend als Tantum Ergo. De tekst bezingt het geloof dat water en brood tijdens de Eucharistie veranderen in bloed en lichaam van Christus. 

Uitvoerenden: Enkele leden van de Gregoriaanse Schola Heythuysen o.l.v. Luc Jakobs                                Opname: 1 april 2021